bloggenjosse

Inflation av bra sångare

Kategori: Allmänt

Samtidigt som musiken var fem miljarder gånger bättre "förr" (1900-talet då) (med reservation för 90-tals eurotrance och sånt där) så har vi så otroligt många bra sångare nuförtiden att det finns inte. Bara genom idol, talang, x-factor etc etc etc etc finns det hur många som helst som kan sjunga, och till och med riktigt bra! Varför får alla dom ingen chans i rampljuset? Och när dom väl får det, varför vill ingen höra på dem? Svar: det finns för många. Det är helt enkelt inflation på bra sångare.

Det är också därför väldigt usla sångare slinkit igenom filtreringen vilka som blir artister och inte. Dessa har förstås aldrig sökt till någon talangtävling (=de har ju förstås ingen talang), utan de blir upptäckta genom andra faktorer. Det kan vara
a) Utseende (vanligast)
b) Känd för något annat (sk multikändisar är rätt vanligt, t ex Paris Hilton, Kissie, Miley Cyrus etc etc)
c) Har kända päron/känd släkting
d) kontakter

Vissa lyckas tyvärr hålla sig kvar längre på toppen tack vare eller snarare pga bra låtskrivare (se Enrique Iglesias,  Miley Cyrus) medan många bra sångare ska vara glada om de över huvudtaget får en hitlåt alls. Det är otroligt svårt att slå i musikbranschen. Förstå hur många det finns om man slår ihop bra sångare+ickebra sångare som vill lyckas! Intresset måste vara på topp, speciellt i sådana här tider där one-hit-wonders är mer vanliga än ovanliga. Sedan är det också mycket tur plus slump som gör att man slår big time. Bara för att man har en underbar sångröst, kan spela gitarr och knäcka ägg med båda händerna samtidigt innebär det absolut inte att man blir en i artisteliten. Där få kan inkluderas idag.

Ett exempel på stjärna: Beyoncé. Hon började i Destiny's Child och lyckades knaggla sig över som soloartist, PLUS ha en extremt lyckad karriär som gått spikrakt uppåt i princip hela tiden.

Allt detta slog mig medan jag såg idol, som det här året verkar ha jättemånga bra sångare. Men som juryn redan
framhållit letar de inte bara efter en bra sångare, utan hela paketet ska redan finnas där. Så alla de glada människor i vars ögon hoppet tänts: bara för att man fått guldbiljetten innebär inte det att allt är klappat och klart. Det är nu arbetet börjar.


Lady Gaga. Kommer hon vara lika uppmärksammad om bara två år?

Kommentarer


Kommentera inlägget här: